Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2012 15:37 - За природния газ в шистовите скали
Автор: proenergia Категория: Политика   
Прочетен: 1382 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.08.2012 11:33


 След като премина истерията около шистовия газ е време да се даде  ясен отговор дали България се интересува от проучване и добив. С риск да бъде обвинен в какво ли не  ето няколко  мои бележки по въпроса.

 

            Безспорно шистовия газ създаде напрежение в обществото. Спорно обаче остава какво то разбра от последвалите дискусии и изказани мнения. Създаде се една странна ситуация в която, освен че бяха тотално смесени и объркани понятията проучване и добив, в бързината Народното събрание блокира и проучването на т. нар. конвенционален газ. Какво да се прави оттук насетне? Ето някои бележки:

 

1.      На първо място следва да поставим въпроса трябва ли да бъде дадена възможност да се направят проучвания за наличие на природен таз в шистовите скали. По мое мнение със сигурност не следва да бъде забранявана тази опция. Нормално е да има ясна представа с какви залежи разполага нашата страна. Въпросът за добива и вече по-широкото разпространение на метода хидравлично разбиване или по-известен като „фракинг” е съвсем отделен. Той трябва да бъде разгледан много внимателно с оглед на преценка за евентуални рискове за околната среда. Във всеки случай този дебат не стои на дневен ред, тъй като евентуален добив би започнал след минимум 6-7 години. Време, което може да предостави нови технологии за извличането му, както и ясно да се проследи въздействието на фракинга на други места по света.

2.      Естествено риск съществува и при извършване на проучвания на шистов газ. Според данни, които лесно могат да бъдат открити в интернет (разбира се от сериозни проучвания), възможността за авария не е по-голяма от тази при добиви проучване на конвенционални природни богатства. Все пак, за да бъде защитен интереса на държавата и на обществото, е необходимо да бъде преразгледана процедурата разрешаваща извършването на проучвателни дейности. В момента законодателството не прави разлика между проучване на конвенционален и шистов газ. Това следва да претърпи промяна. Необходима е специфична, изцяло обърната към въпроса процедура, гарантираща отговорността на концесионера, който ще извършва проучванията. Критериите към безопасността следва да бъдат завишени, както и отговорността на добивната компания в случай на производствен или екологичен проблем.  Това разбира се означава промени в Закона за подземните богатства. Те трябва да се извършат след консултации с всички заинтересовани страни, както и след експертен анализ от независими институции и внимателно проучване на законодателните примери в други държави.

3.      Друг сериозен въпрос, свързан със съществуващия метод на разбиване на шистовите скали е съдържанието на течността, вкарвана под налягане в земните недра. Както е добра известно точната формула, употребявана от всяка компания е секретна. Това допълнително създава недоволство след обществото. Каква всъщност е ситуацията? Дори и пазено в тайна, съдържанието обаче следва да отговаря на строги европейски изисквания, заложени в доста европейски нормативни текстове сред които най-важния е т.нар. Регламент REACH, които се отнася до употребата и съхраняването на различни химически вещества. В него е определено, че химикалите използвани за хидравлично разбиване, трябва да бъде разрешени, оценени и употребата им следва да е строго определена. Неспазването на това условия в някои страни-членки на Европейския съюз се наказва и с лишаване от свобода, както например в Швеция за срок от 6 години. Нищо не пречи подобна практика да се въведе и в нас.  Ефективното прилагане на REACH гарантира, че в земните недра не могат да попаднат вредни вещества над определени безопасни количества.

4.      На дневен ред бе поставен и въпроса за защита на подпочвените води. Тук отново съществува европейско законодателство, което да регулира и опази тяхната чистота. Сред тях е и изискване за разрешително или друг тип оторизация, изискано от Директива 2000/60/ЕО при използване на вода за добиване или други операции, свързани с добив на подземни богатства. За момента няма връзка между това изискване и лиценза за проучване на шистов газ в България. Може би трябва да се помисли и в тази насока като се осигури връзка между гарантирането на сигурността и проучването на шистов газ.  В Швеция например се изисква подробен опис за какво, как и колко водни ресурси ще са необходими, като това е едно от условията, които се разглеждат преди да се даде лиценз за проучване или добив.  

5.      Какво ще спечели България, ако разреши добива на шистов газ. Отговорът е ясен и това е коз в преговорите с доставчиците на природен газ, което накратко означава условия за по-добри договорни клаузи, най-вече що се отнася до цената. Разбира се сериозен добив ще означава и създаване на реална конкуренция в сектора, която както знаем винаги е от полза и за крайния потребител. Не на последно място по-широкото разпространение и евентуална по-ниска цена на природния газ може да доведе и до газификация на по-голям брой домакинства.

 

 

Накрая все пак е необходимо да се спомене, че шистовия газ не може да се проучва и добива без съгласието на обществото. Тук беше и основния проблем, създал разрушителния хаос, завършил със странния мораториум, а именно че държавните органи, след като бяха разрешили добив по никакъв начин не се опитаха да защитят това свое решение. Аргументите за енергийна независимост, които бяха е единствените, които стигнаха поне до мен, очевидно не са достатъчни. Необходимо е да бъде създадено усещане за сигурност. Това може да се случи единствено като се обясни на разбираем език, че голяма част от притесненията са неоснователни или могат да бъдат преодолени, а сигурността при проучванията  следва да бъде гарантирана. 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: proenergia
Категория: Политика
Прочетен: 127135
Постинги: 23
Коментари: 2
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031