Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2013 14:37 - Shell представя два сценария за развитието на световната енергийна система и околната среда през 21 век
Автор: proenergia Категория: Политика   
Прочетен: 1016 Коментари: 0 Гласове:
0



 Бизнесът, правителствата, академичните общности и гражданското общество трябва да работят заедно в идните 10 години за вземане на стратегически важните решения за бъдещето на енергийната система и околната среда

 

 

Днес (01.10.2013) в София пред представители на институции, неправителствени организации, академична общност и журналисти бяха представени два възможни сценария за бъдещето на глобалната енергийна система и околната среда. Събитието се организира съвместно от Shell България и Центъра за либерални стратегии. Представените стратегически разработки, създадени от Shell, проследяват как икономическите, политическите и обществените фактори биха могли да оформят световната енергийна система и околна среда през идните десетилетия до 2060 г. В някои области, представените сценарии се простират дори до 2100 г. Те бяха представени лично от г-н Вим Томас, главен съветник по енергийните въпроси в Royal Dutch Shell plc.

Темата за това как глобалните енергийни промени в дългосрочен план биха се отразили на енергийната стратегия на България беше обсъдена в последващата панелна дискусия, водена от г-н Димитър Бечев, Европейски съвет за външна политика. В нея взеха участие г-жа Иванка Диловска, Председател на УС на Институт за енергиен мениджмънт,  г-н Асен Василев, бивш Министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство март-май 2013 г., г-н Георги Ангелов, Старши икономист в Институт „Отворено общество“ и г-жа Камелия Славейкова, Изпълнителен директор на Shell България.

„Следващите 10 години ще бъдат критично важни за формиране на глобалните насоки за развитие на енергетиката, околната среда и урбанизацията до края на века“ – подчерта при представянето на сценариите за бъдещето на 21 век г-н Вим Томас, главен съветник по енергийните въпроси в Royal Dutch Shell plc. „До 2030 г. светът ще има нужда от 40% до 50% повече енергия, вода и храна. Световната политическа и икономическа нестабилност прави вземането на важните бизнес и политически решения по-трудно от всякога. Сценариите на Shell за бъдещето на 21 век подчертават спешната нужда от нови начини за сътрудничество между бизнеса, правителствата, академичните общности и гражданското общество. Необходимо е създаването и налагането на ползотворни политики за разработване и използване на по-чиста енергия и подобряване на енергийната ефективност“, допълни той.

Новите сценарии за бъдещето на 21 век, разработени от Shell, целят създаването на глобален енергиен модел, който разглежда енергетиката като световна интегрирана система. За създаването им са използвани данни от различни външни за компанията източници, които са анализирани и обобщени в два възможни сценария, наречени условно „Планини“ и „Океани“. Те очертават възможното развитие на света в две противоположни ситуации: умерено икономическо развитие и запазване на правомощията на правителствата да въвеждат твърди и мащабни политически мерки (сценарий „Планини“); или в случай на по-прогресивен и променлив свят, в който правителствената политика има все по-малка роля, а енергийният пазар се оформя предимно по силата на пазарни механизми и чрез гражданското общество (сценарий „Океани“).

Нито един от двата сценария няма за цел да бъде предпочетен пред другия, тъй като и двата имат както силни, така и слаби страни. Тяхната цел е да представят послания и поуки, които да подпомогнат вземането на важни решения за бъдещето на глобалната енергийна система.

 И двата сценария предвиждат продължаващо увеличение на въглеродните емисии, поне до края на 20-те години на века, както и повишение на температурите с повече от 2°C, което би оказало сериозен ефект върху климата. Според сценария „Океани“ нулеви въглеродни емисии могат да бъдат постигнати едва през 2100 г. Дори и според най-благоприятните очаквания при сценария „Планини“, температурите биха се повишили с между 0,4 – 1,3°C над поставените като цел 2°C. Сценариите показват ясно, че навременните действия имат голямо значение и че ролята на технологиите за улавяне и съхранение на въглеродни емисии е критично важна.

 „Shell споделя публично разработените сценарии за бъдещето още от 1990 г. с различни заинтересовани страни. Нашата цел е да предизвикаме обществена дискусия за енергийното бъдеще и общите предизвикателства, пред които  сме изправени. Вярваме, че споделената глобална картина за развитие на енергийната система и околната среда през идните десетилетия ще даде възможност на всички страни, ангажирани с определяне на енергийната политика и стратегия на България, да вземат ефективни и информирани решения за бъдещето на страната ни“, каза г-жа Камелия Славейкова, Изпълнителен директор на Shell България.

 Повече информация за Новите сценарии за бъдещето на 21 век, разработени от Shell, е приложена в съпътстващия документ. Пълният текст на сценариите може да бъде изтеглен от адрес: http://www.shell.com/global/future-energy/scenarios/new-lens-scenarios.html .

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: proenergia
Категория: Политика
Прочетен: 127454
Постинги: 23
Коментари: 2
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930