Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2013 13:17 - Още размисли за шистовия газ
Автор: proenergia Категория: Политика   
Прочетен: 1383 Коментари: 1 Гласове:
1



 Защо е важно за Европейския съюз и България да се разреши веднъж завинаги въпроса дали ще се добива или не шистов газ.

 

             Докато в България се развива поредната политическа драма и се изискват неща, които очевидно не могат да се случат, а в ЕС се водят безумни разговори дали да се таксуват депозитите на вложителите в Кипър с колкото се може повече, светът отбеляза седмица с невиждано покачване на борсовите индекси в Съединените американски щати (САЩ), както и намаляване на безработицата в тази страна. Интересно е да се спомене, че принципно САЩ бяха най-засегнати от рецесията и дълговата криза. Всичко това обаче явно не пречи на американската икономика да продължава да се възстановява и развива дори в тези трудни времена. Както бе споменато и от някои анализатори в основата на растежа е конкуретноспособността на индустриалния сектор. На какво обаче се дължи тя? Една голяма част от разходите на индустрията представлява енергията, която те използват при производство на стоки. Това е съществен проблем за България, тъй като в момента големите консуматори на електрическа енергия например плащат по-високи цени, за да може битовия потребител да се възползва от по-ниска тарифа. Това е т.нар. кръстосано субсидиране, което е една от основните пречки пред по-бързо развитие на индустрията, а оттам и на откриването на нови работни места, но пък позволява социален елемент в цените на енергията, задържайки ги изкуствено ниски. Но да се върнем на темата. В САЩ голяма част от разходите на индустриалните консуматори за енергия намаляха значително след началото на добива на шистов газ, което доведе до спад в тарифите на природния газ. Комерсиалното разработване на множество находища на територията на страната съвсем естествено намали цените, а оттам се даде и възможност за по-ниски разходи за производителите на индустриални стоки, което от своя страна понижи цените на продукцията им и повиши конкурентните предимства на американските стоки.

            Според специален доклад на Прайс Уотърхаус Купърс (PWC) освен поевтиняването на енергията домашният добив на газ от шисти ще доведе и до развитие на химическата промишленост. Производството на някои химически продукти като етилен например също е поевтиняло, тъй като те са съпътстващ продукт при добива на шистов газ. Някои от производствените стойности дори са по-ниски от тези в страните производителки на петролни продукти като Саудитска Арабия.

            Без изобщо да оправдавам или не експлоатирането на газ от шисти просто бих искал да посоча какви резултати има то за икономиката на САЩ. За разлика от тази страна в ЕС кризата продължава да върлува из различни държави-членки, последната от които е Кипър. Един от основните проблеми пред европейската икономика е именно липсата на конкурентоспособност, което пречи в последствие и на икономически растеж. Между споровете дали трябва да се харчат повече пари за да се стимулира икономиката чрез потребление или пък трябва да се икономисва строго, никак не стана ясно какво всъщност се прави, за да се развива растежа както в Еврозоната, така и в ЕС като цяло. Как ще се справим с високите цени на енергията и на работна ръка в ЕС, които пречат да сме конкурентни? Очевидно това не може да стане за сметка на намаляване на работни заплати или осигуровки (особено в България). Остава възможност да се търси изход във втората компонента, а именно - високата цена на енергията. Крайно време е както на национално ниво, така и на европейско да се помисли каква възможност има за намаляването й. Очевидно една от опциите е добива на шистов газ. Дали има друга алтернатива и каква може да е тя- остава да бъде намерен отговор на този въпрос. Но ако все пак природният газ от шисти добиван чрез фракинг или друг метод бъде забранен, то необходимостта  да бъде посочен нов по-евтин източник на енергия е жизненоважна. В противен случай ще направим бъдещето си интересно. Или както се казва в китайското проклятие: Дано живееш в интересни времена. 




Гласувай:
1



1. dimat - Не мога да разбера,
29.11.2013 19:49
защо има МИСЛЕЩИ хора,които да вярват във фантасмагорията "шистов газ".Това е новото оръжие на САЩ,срещу останалия свят и ГЛАВНО, СРЕЩУ "ЕС".Средство,за масово нанасяне на вреда на селското стопанство и ОСОБЕНО,НА ЧИСТИТЕ ВОДИ.!
Още преди 40 години САЩ запечатаха голяма част от петролните си кладенци,ЗА ВРЕМЕНА,КОГАТО ЦЕНАТА НА НЕФТА ЩЕ ИМ БЪДЕ ДОСТАТЪЧНО ИЗГОДНА.Освен това,те използваха времената на "евтиния" нефт,за натрупване на достатъчно големи резерви ,в естествени(кухини от стари изчерпани находища) и изградени допълнителни,за целта.НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАВЯ,ЧЕ НЕФТЪТ И ГАЗЪТ В СВЕТОВЕН МАЩАБ,СЕ ТЪРГУВАТ "МОНОПОЛНО",С $ДОЛАРИ.Всяка страна,купуваща нефт ,или газ,СЕ ЗАДЪЛЖАВА,ДА ПРАВИ ТОВА С $ДОЛАРИ,КОЕТО ОЗНАЧАВА,ЧЕ ТРЯБВА ДА ИСКА ЗАЕМИ,ИЛИ ДА КУПУВА ТАКИВА.
А кой "печата" $долари? Естествено,ФЕД,т.е САЩ,а по-точно НЯКОЛКО ГОЛЕМИ ЕВРЕЙСКИ БАНКИ.
"Печата" е фигуративно казано.Печатаните пари са около 5% от всики пари.Останалите са просто,записи в компютрите на банките.Записи,срещу които няма никакво обезпечение(примерно,злато).Това са записи,скоито този,който има достъп до тях,може да прави,каквото си иска .И :той" го прави.За целта се е подсигурил,разни световни финансови институции(СБ,МВФ,борси,рейтингови агенции и тем подобни),чрез които БЕЗ ДАЖЕ ДА ИМА ПАРИ , С КОМАНДНИ МЕТОДИ УПРАВЛЯВА СВЕТА!ДЪРЖАВИТЕ И (ОСОБЕНО)ПРАВИТЕЛСТВАТА,ЗА ПРОСТО ИГРАЧКИ В РЪЦЕТЕ ИМ,А НАРОДИТЕ,СТАДА ОТ ОВЦЕ.

Управляват ни с "нищо",посредством "нашите избраници",които са им изцяло подчинени.За голямо съжаление,ние,овцете си го заслужаваме,защото ПРОСТО НЕ ЖЕЛАЕМ ДА ЧУВАМЕ ГЛАСА НА МИСЛЕЩИТЕ И ДА ПРЕДПРИЕМЕМ СЪОТВЕТНИ ДЕЙСТВИЯ.НЕ МОЖЕМ ДА ПРОУМЕЕМ,ЧЕ СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ВСЯКАКВИ БЛАГА(МАТЕРИАЛНИ И ДУХОВНИ) СМЕ НИЕ,А НЕ НАЛОЖЕНИТЕ НИ НАСИЛСТВЕНО ИМАГИНЕРНИ "ПАРИ".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: proenergia
Категория: Политика
Прочетен: 127473
Постинги: 23
Коментари: 2
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930